nedelja, 1. maj 2016

Torta presenečenja

Moje televizijsko/ustvarjalno obdobje se še kar nadaljuje. Tokrat sem pred televizjo ustvarila tortico. Zadnje mesece spremljam na facebooku pravo tortno euforijo. Veliko ustvarjalk išče in kupuje šablonce za izrez koščka torte. Priznam  tudi sama sem sprva skoraj podlegla temu trendu, pa sem se na koncu le zadržala in se nisem odločila za nakup. 
Me je pa že dalj časa matrala tudi mene tale tortica. Vem, da imam nekje celo plastično šablono s pomočjo katere lahko izrišem in izrežem ter sestavim torto, ker pa ne vem točno kje se ta šablona skriva, sem se odločila, da si izdelam svoj model.  Seveda sem si zadeve zelo zakomplicirala in telovadila s krožniki in krogi in vso pripadajočo geometrijo, kar si boste lahko pogledali v spodaj priloženem videu (zakaj bi si življenje olajšali, če ga lahko malo zakompliciramo).


Sledi kratka ura matematike (nekako se imam na sumu, da počasi pogrešam mojo službo in se matematika nehote prikrade v moje objave in izdelke)

Torej za košček tortice potrebujemo osnovo, ki jo običajno sestavlja enakokraki trikotnik (to je tisti trikotnik, ki ima dve stranici oziroma dva kraka enako dolga ;)), v poštev bi prišel tudi enakostranični trikotnik( ta pa je tisti, ki ima vse stranice enako dolge), še nekaj drugih vzporednic in pravokotnic in že imamo pripravljeno osnovo naše škatlice. Seveda pa naša škatlica potrebuje še pokrov, ki mora biti malenkost večji, da se škatlica lepo zapre. Vsi podatki oz. dimenzije bodo označene na sliki  z že izrisanim modelom dna in pokrova.

Upam, da vam je bilo tale kratka ura matematike všeč in sedaj je počasi čas, da vam pokažem moj končni izdelek.

P.s. velikost tortice lahko prilagajate vašim potrebam, držati se morate le pravila, da uporabite enakokraki ali enakostranični trikotnik.


  Lep ustvarjalni pozdrav do prihodnjič,



8 komentarjev:

  1. Zelo lepo. Enostavno in sladko. Kako pa preneseš model na originalen papir? LP

    OdgovoriIzbriši
  2. Uau! Bravo Vanči, tole se mi zdi pa kar velik podvig. tebi je uspel res super kroj in fuuul lep izdelek.

    OdgovoriIzbriši
  3. Uf, najprej hvala za uro matematike. Zame bi bila zagotovo potrebna še kakšna :) Čudovita tortica in res pohvalno, da nisi podlegla nakupu (tako kot nekatere od nas :), ker smo si malce olajšale delo in se nam ne da preveč računati :)).

    OdgovoriIzbriši
  4. Čestitam, ker si se sama lotila izdelovanja šablone. Super in končni koščki tortice so krasni.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pridna, kar na roke... mhmh včasih smo vse na roke rezali , ane? Hvala <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. sproščanje old style ;) ko se zverziraš gre hitreje kot s sizzixom ;)

      Izbriši
  6. Super, hvala za ta nazorna navodila. Tortica zgleda slastno :)

    OdgovoriIzbriši