nedelja, 19. marec 2017

Ustvarjamo z washi trakovi

Današnjo objavo namenjam washi trakom. Vse jih poznamo in tudi tako ali drugače uporabljamo. Mogoče se bo tale moja objava zdela kot odkrivanje tople vode, a mogoče komu vseeno pomaga pri ustvarjanju z washiji.


In kaj bomo ustvarjali s pomočjo washijev? Voščilnice seveda :)  Nastale so štiri, ki jih lahko vidite na spodnji sliki. 


Kako so nastale si lahko ogledate tudi v video posnetki, ki sem ga pripravila za to priložnost.

Se bom pa v pisni obliki dotaknila izdelave tudi v pisni obliki. Upam, da ste pripravljene in da lahko začnemo z mini učno uro ustvarjanja voščilnic z washi trakovi.

Prvi dve voščilnici, ki sem ju izdelala sta: Pisana peresa


Za izdelavo pisanih peres bomo potrebovali kos belega papirja, obojestranski lepilni trak ali obojestransko lepilno folijo, washi trakove in šablono peres (seveda, lahko brez težav uporabite katero koli drugo šablono).
Na bel kos papirja/šeleshamerja nanesemo obojestransko lepilno folijo, s tem na nek način utrdimo podlago in si zagotovimo, da se bo washi trak res dobro prijel na podlago. Washi-ji so sicer lepljivi in se načeloma naj nebi odlepili kar tako, a kanček previdnosti ni nikoli odveč. 
Na tako pripravljeno osnovo nato zalepimo izbrane washi trakove. Če uporabljamo take trakove, ki se nadaljujejo poskrbimo, da je ujemanje natančno, kot je prikazano na spodnji sliki z modro belim washijem.
Tako pripravljeno osnovo nato spustimo skozi sizzix z izbrano šablono, da dobimo izreze. 

Mene je nato domišljija popeljala svojo pot, ki je potekala nekako takole.
Iz kraft papirja sem izrezala valovit pravokotnik s šivi, na katerega sem odtisnila štampijlko s pisavo s pomočjo rjave Memento blazinice. Ker sem bila v packalni fazi, sem na sam kartonček kar s prstom nekaj bele tempere. Spodnja polovica kartončka je ostala nepotiskana in sem jo izkoristila za odtis napisa "Vse najboljše", ki sem ga pri testni voščilnici ločila s pomočjo tanjšega rumenega washija. Izrezana peresa sem nato prilepila s pomočjo 3d blazinic in voščilnici tako dodala malo dimenzije. 
Tako pripravljen "panel" sem nato prilepila kar na navadno, A6 veliko, osnovo za voščilnice. 

Pa si poglejmo še drugi dve voščilnici: Mavrično ozadje


Pri izdelavi sem uporabila kvadratno osnovo za voščilnice, nekoliko manjši kos belega šeleshamerje, pti tej izvedbi sem se odločila za izreze belih peres, ko pa gledam končne verzije voščilnic, bi lahko bila peresa kraft barve in bi še bolj povezala voščilnici skupaj. ;) 
Uporabila sem še washi trakove, pri testni sem odtisnila napis pri drugi pa sem se na koncu odločila za izrez napisa "Čestitke".

Pa pojdimo tudi tukaj skozi postopek izdelave. 
Na bel kartonček sem najprej prilepila obojestransko lepilno folijo (iz podobnega razloga, kot pri prejšnjih dveh voščilnicah), na katero sem nato nanašala washi trakove. 
Pri testni voščilnici sem kartonček na osnovo za voščilnice prilepila tako, da so bili trakovi vodoravni, pri druga pa navpični. Prva verzija mi je omogočala odtis napisa neposredno na kartonček.
Pri drugi bi morala napis odtisniti na poseben kos papirja, ker sem hotela ohraniti pogled na trakove, sem se raje odločila da prilepim izrezan napis. Na pisan del sem nato prilepila bela peresa in s tem nekako zaključila izdelavo.

Upam, da vam je bila tale objava všeč in da boste kaj podobnega preizkusili tudi sami.

Lep ustvarjalni pozdrav do prihodnjič,
Vanja 

4 komentarji:

  1. Krasno, hvala za navodila, ja washi se zelo rad odlepi, zato dodatno lepilo sigurno ni odveč :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo, dobro si se poigrala s tovrstnimi trakovi. Jaz priznam, da si nismo na ti in da jih v glavnem uporabljam za okrasitev kuvert :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Vau, hude voščilnice. Ideja je super.

    OdgovoriIzbriši
  4. Oj, super zadeva, končno bom lahko tudi jaz porabila stare trakove. Hvala za nasvet.

    OdgovoriIzbriši