torek, 3. januar 2017

Tema meseca januarja ~ ALBUMI ~ Vrste albumov

Prvo objavo v "Temi meseca januarja" posvečam različnim vrstam albumov. V ta namen sem za vas pripravila en prav poseben diagram s klasifikacijo posameznih vrst albumov (po moje)


Kot lahko vidite sem albume na splošno razdelila v dve kategoriji tako imenovane klasične albume in scrapbook albume. Preden pa začnem naj povem, da se bom pri glavnini prihajajočih objav posvetila scrapbook albumom.  Bom pa v današnji objavi nekaj besed namenila klasičnim albumom.

KLASIČNI ALBUMI

ALBUMI NA ŽEPKE

Albume na žepke vsi dobro poznamo, tudi sama jih uporabljam za glavnino slik. (O urejanju slik bom spregovorila v eni izmed naslednjih objav.) Sama imam tovrstne albume razdeljene v več podkategorij, prva je namenjena shranjevanju slik planinskih izletov in taborov na katerih sem kot mentorica aktivno sodelovala in so mi služili kot portfolijo za vsakoletna poročila, ki sem jih morala dodajati. Drugi sklop tovrstnih albumov predstavljajo tako imanovani "letni albumi" v njih shranjujem vse fotografije, ki jih razvijem in jih ne uporabim oziroma shranim v scrapbook albumih.  
Eni in drugi so opremljeni z datumi in ko sem bila še zelo pridna, sem vanje zapisovala tudi opise posameznih slik ozirma dogodkov, ki jih le-te predstavljajo. 
"Planinske albume"in "letne albume" imam shranjene v posebnem regalu v dnevni sobi (ja toliko jih je, da imajo prav svoj regal). Na vezavi imam zapisano za katero leto gre in to je načeloma to kar se tovrstnih albumov tiče :D


ALBUMI V KATERE SLIKE LEPIMO (mogoče sem jih v zgornjem diagramu malce nerodno poimenovala "za lepljenje slik")

V to kategorijo sem uvrstile dve vrsti albumov:

- SPIRALNO VEZANI ALBUMI*
V nekem obdobju sem uporabljala tudi take spiralno vezane albume, to je v času, ko se pri nas še ni dobilo  scrapbook albumov in sem pač tovrstne albume namenila oziroma jih spremenila v scrapbooke. Seveda sem bila pri tem omejena z vezavo, ki jo je imel album, kar je pomenilo, da nisem pretiravala z dodatki, med drugim tudi zato, ker so bili to moji začetki v svetu ustvarjanja albumov.

- ALBUMI KOT KNJIGA
Ko govorim o albumih kot knjiga imam v mislih klasične albume, običajno z belimi strani v katere lepimo slike. Tudi te sem na začetku uporabljala kot scrapbook albume in tudi pri teh sem bila omejena z vezavo in si nekih super okraskov nisem privoščila, razen pri enem albumu, mamin Abraham, ki je dejansko poln rožic,  in vsega kar se je dalo pri izbrani papirni kolekciji dobiti zraven. Že v osnovi je bil album nekoliko debelejši ob vseh teh dodatkih pa je kar zajetna bukva. 


SCRAPBOOK ALBUMI 

Preden se lotim predstavljanja poglavja o scrapbook albumih je smiselno povedati, kaj beseda scrapbooking dejansko pomeni. 
"Scrapbooking je tehnika oblikovanja papirja, izdelave albumov, voščilnic in podobnih unikatnih izdelkov iz papirja ter v kombinaciji z drugimi materiali. Scrapbooking ustvarjalci so vsestranski, za svoje delo pa uporabljajo različne pripomočke, strojčke in orodja. Pri scrapbooking ustvarjanju je dovoljeno vse, kombiniranje različnih tehnik, uporabo različnih materialov in načinov za oblikovanje unikatnega izdelka. Izbirajte med najboljšimi scrapbooking strojčki, štampiljkami, scrapbooking barvami, lepili, dekorativnimi dodatki in papirji z vzorci."
 (Vir: http://www.bead.si/scrapbooking, datum ogleda strani: 3. 1. 2017) 

Kot rečeno, se bom scrapbook albumi podrobneje posvetila v vseh nadalnjih objavah. Kot je iz diagrama razvidno sem te albume razdelila v dve podkategoriji in sicer:

KUPLJENI/PRIPRAVLJENI ALBUMI

- ALBUMI Z VLOŽNIMI LISTI
Tovrstni albume sem pri nas zasledila v dveh trgovinah:  Bead.si in Pri levčku. Koliko sem se poglobila v tovrstne albume so na voljo v dveh velikostih: manjši meri  36,5x32.5x4cm  in večji pa 36,5x32.5x4cm. Obe velikosti je mogoče dobiti v treh barvah: beli, črni in natur. Zraven spadajo še vložni listi, ki so na voljo v beli in črni barvi.  Manjši vložni listi so ravno prav veliki, da na njih lahko prilepimo paprije velikosti 20x20cm, pri večjih pa lahko uporabimo potiskane liste velikosti 30x30 cm.

- POST BOUND VEZAVA
Ti albumi so ravno tako že vnaprej pripravljeni, dandanes jih dobimo v vseh bolje založenih ustvarjalnih trgovinah. Dobimo jih v standardnih scrapbook velikostih, torej 35x32cm, 20x20 cm in tudi 15x15 cm, Rayher ima poleg večjega formata še dva druga in sicer 16,5x25,5 cm in  23x35 cm, značilnost le-teh je ta, da so bele barve in je tako omogočeno kakršno koli dekoriranje platnic.
Za tovrstne albume je značilna prav posebna vezava, s pomočjo vijakov, med katere so vpete plastične mape, ki izdelane strani sčitijo pred zunanjimi vplivi. Strani običajno izdelamo iz v naprej izrezanih papirjev ustreznih velikosti, na katere lepimo slike jih dekoriramo ... Običajno je v samem albumu vpetih 10 map, ki pa jih je mogoče dokupiti. 

Primer Post Bound albuma
Vijaki za razširitev Post Bound albuma

- D-RING VEZAVA
Na našem tržišču je tovrstnih albumov zelo malo, njihova posebnost je v vezavi, ki ima obliko črke D, gre nekako za podoben princip kot pri albumih z vložnimi listi ali bolj splošno povedano kot pri registratorjih/fasciklih. V tovrstne albume ravno tako vlagamo mape, v katerih shranjujemo izdelane scrapbook strani. Obstajajo tri standardne velikosti albumov za scrapbook strani velikosti 30x30 cm, 20x20 cm in 15x15cm, pri nas sta na voljo prvi dve velikosti, s pripadajočimi mapami, vendar je izbor zelo omejen.
Primer D-ring vezave



- SPIRALNO VEZANI ALBUMI*
Še zadnja vrsta v tej kategoriji. Spiralne albume sem uvrstila tudi v to kategorijo, ker se tudi iz njih da naredi scrapbook album, le malo bolj smo omejeni z dodatki s katerimi dekoriramo strani.

ROČNO NAREJENI/IZDELANI ALBUMI

O tej kategoriji pa bi lahko tekla debata do onemglosti, saj je pri tovrstnih albumih neomejeno možnosti glede oblik, velikosti, tematik ... Tudi nabor materjalov iz katerih lahko izdelamo je ogromen, le domišljii pustimo prosto pot. Poigravamo se lahko tudi pri načinu vezave. Na spodnjih slikah si lahko ogledate nekaj primerov ročno izdelanih albumov, ki sem jih naredila, če vas kakšen podrobneje zanima, si vse lahko ogledat na Mojemalbumu.




Tako s tem sem nakako zaobjela vse vrste albumov (res pa je da nisem nobene besede rekla o fotoknjigah, a o teh nimam izkušenj, zato raje ne bom razpravljala)

Prilagam še video materjal za današnjo temo, hvala če ste zdržali tole objavo in da se mi ponovno pridružite jutri.


Lep ustvarjalni pozdrav, Vanja


3 komentarji:

  1. A ti veš,da si super, da misliš vse to speljati. Z veseljem bom spremljala, ni vrag, da se ne bom nekaj tudi naučila:). Za mene, ki sem vstopila v ta papirčkasti svet tako pozno, je več kot odlična šola. Hvala ti. Lep pozdrav, Andreja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Andreja, se bom vsekakor potrudila, da mi tale mesec uspe vse izpeljat tako kot sem si zamislila. Zavedam se da bodo zaradi tega mogoče moje objave nekoliko daljše, ampak bo ta izkušnja tudi meni šola, kako se naslednjič lotiti takih in drugačnih izzivov. Veselilo me bo, če bodo ideje in nasveti koristni in uporabni.

      Izbriši