četrtek, 5. januar 2017

Tema meseca januarja ~ ALBUMI ~ Material in pripomočki za izdelavo ter dekoriranje

V današnji objavi se bom posvetila ustvarjalnemu materialu, ki ga potrebujemo za izdelavo albuma. Kot sem že v prejšnji objavi napovedala se bom posvetila predvsem scrapbook albumom, tako kupljenim kjer izdelujemo dejansko samo posamezne strani kot tudi popolnoma ročno izdelanim. 

Pa si najprej poglejmo osnovne sestavine:
 Če se osredotočimo najprej na klasične scrapbook albume, potem zagotovo najprej potrebujemo album.
Ko imamo album izbran sledi nabiranje in zbiranje zaščitnih map za shranjevanje strani. Glede na velikost albuma dobimo različne velikosti map. ( Pri nas je sicer izbor map še nakoliko v povojih, vendar se da dobiti mape za vse velikosti albumov, ki so na voljo na našem tržišču). Poleg klasičnih map, se pri nas dobi tudi nekaj map na žepke, ki nam še dodatno olajšajo izdelovanje albuma.

Če se bomo lotili izdelovanja albuma v celoti pa bomo potrebovali osnovni material za izdelavo, običajno je to nekakšen karton (chipboard). V ustvarjalnih trgovinah je na voljo karton, ki je namenjen scrapbookingu, lahko pa  uporabimo tudi kartonasto embalažo naprimer kosmičev, osnov za voščilnice ali pa kakšnega seta papirjev. Poleg kartona lahko uporabimo kuverte, tulce toaletnega papirja, kavne filtre, stare neuporabne cd-je, ... Možnosti je neskončno, le domišljiji je potrebno pustiti prosto pot.





Tako, ko imamo osnovne gradnike naših albumov pripravljene se lahko posvetimo vsemu ostalemu. Za izdelavo bomo vsekakor potrebovali papir. Dobimo ga v različnih velikostih  (15x15 cm, 20x20cm, 30x30 cm, A4, A5 ....) Za vse tiste, ki šele začenjate ali želite začeti priporočam obisk Tedija, Kika in ostalih "poceni" trgovin, ker se v njih najdejo včasih pravi mali in tudi veliki zakladi. Za bolj izkušene pa se tudi v specializiranih trgovinah najde kup lepih in uporabnih stvari. Ko smo že pri papirju, poleg različnih velikostih, ga lahko kupimo v treh/štirih različnih oblikah:

1. kupimo lahko posamezne liste, v večini primerov le velikosti 30x30 cm. Ta način  nakupa nam omogoča, da lahko kupimo/dokupimo več listov z istim motivom, kar je nadvse priročno in primerno ne samo za izdelovanje albumov ampak tudi za izdelovanje vabil, zahval, voščilnic ...
2. in 3. kompleti papirja v bloku oziroma v setih. V teh dveh kategorijah se nahajajo papirji, ki so na voljo ravno tako v vseh običajnih velikostih, razlika je le v tem, da so prvi zvezani skupaj kot knjiga, drugi pa so običajno shranjeni v celofanastih vrečkah in se ne držijo skupaj.

4. papirne kolekcije, te običajno dobimo v velikosti 30x30cm in jih sestavljajo komplet papirjev z dodanimi okrasnimi nalepkami in črkami. Za podporo so na voljo bloki papirja v različnih velikostih in še kompleti ostalih papirnatih dodatkov, ko pbičajno vsebujejo  izrezke, rožice, dodatne črke, okraske ...Na našem tržišču je ponudba tovrstnih setov še v recesiji. Dobi se sicer nekaj kompletov, vendar običajno brez dodatnih dodatkov. Držim pa pesti, da se bo le kakšna trgovina opogumila in ponudila celotne komplete. Razlog zakaj si sama tako zelo želim tovrstne komplete tiči v tem, da v njih dobiš vse kar potrebuješ za izdelavo bodisi strani ali pa celega albuma, vse se ujema in s tem se ustvarjanje  zelo poenostavi.  Tovrstne papirne kolekcije vsekakor priporočam začetnikom.



 Tako na hitro sem obdelala različne papirje, ki so sestavni del scrapbook sveta. Ko imamo izbran papir, pa potrebujemo še lepilo s katerim bomo stran/album zalepili.
Pri nas se dobi kar lepo število lepil, ki se uporabljajo oziroma so namenjeni scrapbookingu.  Sama za izdelavo najraje uporabljam obojestranske lepilne trakove različni širin, uporabljam pa tudi ostala lepila, od tekočih mi je najbolj všeč lepilo Glossy Accents. V kategorij lepil sodijo tudi različne 3d lepilne blazinice, nalepke in lepljivi dodatki (perlice, kristalčki, raznorazne samolepilne čipke ...)



Pri izbiri lepila se držim načela, da kupujem tista lepila, ki so namenjena scrapbookingu in imajo običajno dve oznaki "acid free" in "non-toxic". Najverjetneje bo sledilo vprašanje zakaj?  Odgovor je preprost, ker so tako povedale najboljše scrapbookerke, ki jih spremljam na Youtubu. :D Vem, da niste želeli oziroma pričakovali takega odgovora, ampak naj  podrobneje razložim vzrok. V albumih shranjujemo fotografije, ki  nastanejo s pomočjo različnih kemikalij (preverjeno, ker sem kot študentka delala v fotostudiu) in tako so potem naše fotografije kot muhaste najstnice/-ki, ki se obnašajo čudno ;) Ker želimo naše fotografije zaščitit in ohranit je priporočljiva  uporaba ustreznih lepil.

Pa še to, jaz za lepljenje fotografij uporabljam lepilne kvadratka, ki so namenjeni slikam, obstajajo tudi lepilne miške za fotografije in tudi lepila. 



 Od lepil pa k bolj zabavnim rečem. Za okrasitev albuma potrebujemo  dodatke, rožice, nalepke, kristalčke, perlice, čipke in še bi lahko naštevala. Ker se mi zdi , da tovrstno dekoracijo pozna vsaka ustvarjalka voščilnic o  tem ne bom izgubljala preveč besed.  ;)
Poleg kupljenih  lahko malo morje dodatkov izdelamo sami, z uporabo šablon, luknjačev in štampiljk. Na srečo imamo pri nas pester izbor slovenskih izdelkov, ki lepšajo in krasijo albume in voščilnice.


Scrapbook strani običajno naslovimo, zato potrebujemo črke v ta nemen priporočam, da si na začetku omislite komplet štampiljk ter en komplet šablon, ki vsebujejo abecedo. S časom boste videli ali potrebujete še kakšno dodatno pisavo. Če ne gre drugače lahko naslove za posamezne strani naredite tudi s pomočjo računalnika in programa Word, ki že v osnovi vsebuje pester nabor pisav. Svojo zbirko lahko še dopolnite s pomočjo brezplačnih pisav, ki jih nadete na spletu. Seveda pa se v naših trgovinah dobi tudi kar precej nalepk z abecedo, ki jih tudi sama zelo rada uporabljam pri delu.

In še zadnja stvar, ki jo moram omenit. Hrček v meni skrbi, da imam shranjene vse vstopnice in listke ter ostalo kramo, ki jo dobim na izletih ...  Tudi to so odlični dodatki, ki popestrijo naše albume. Seveda poleg vseh predstavljenih pripomočkov potrebujemo dober rezalnik, škarje, kakšno pinceto, če bomo delali s šablonami pa moramo k temu pristaviti še strojček Big shot.

Tako to bo za danes vse, verjetno sem kakšno stvar še pozabila omenit ali povedat, ampak v grobem sem spravila vse pod streho kot radi rečemo. Prilagam še video v katerem sem se razgovorila o tematiki, ki sem jo obdelala v današnji blog objavi.



Lep ustvarjalni pozdrav do prihodnič,
Vanja

7 komentarjev:

  1. Vanja, kako koristne nasvete podajas na svojem blogu. Jaz samo pridno memoriram, kam bom pogledala, ko bom potrebovala tvoj nasvet za izdelavo. Albuma kot takega se se nisem lotila, ker vzame kar precej casa, so mi pa blazno vsec in vidim, da si tudi ti prava navdusenka in hkrati tudi prava mojstrica. ;) Super si in hvala, ker vse tako natancno razlozis in prakticno prikazes.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, ker si si vzela čas in prebrala kar sem spesnila. Prepričana sem, da sem kakšno stvar še pozabila omenit, ampak tako mi bo ostalo še kaj za prihodnje mesece ;)

      Izbriši
  2. O superca,ta tvoja januarska tema mi bo zelo prav prisla,ker moram pocasi zacet izdelovati albume otrok :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Razlaga več kot odlična, sedaj je samo še na nas, da lepo sledimo:), hvala in pozdrav, Andreja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala Andreja :D sem res vesela, da je zadeva zanimiva in upam da tudi uporabna ...

      Izbriši
  4. Pridna, tudi meni so nasveti prišli prav :-)

    OdgovoriIzbriši