ponedeljek, 20. oktober 2014

Creative Blog Hop

Sprejela sem  Brankin izziv in se pridružujem "kreativnemu skakanju po blogih".  Hvala Branki za tole domačo nalogo.

Naj najprej povem nekaj besed o mojih začetkih. Vedno sem rada barvala, risala in se igrala z lego kockami, predvsem pri teh je moja domišljija delala z veliko hitrostjo. Sprva sem se sicer sistematično lotila sestavljanja po načrtu, ko sem enkrat sestavila vse možne kobinacije sem začela "zidat" svoje kreacije.  Potem se je nadlajevalo v osnovni šoli, likovni pouk mi je bil pri srcu. Spomnim se, da je eno moje delo romalo celo na nek natečaj in ena izmed "umetnin" je še dolgo po končani osemletki krasila šolski hodnik.  V času srednje šole, mislim, da je bil to prvi ali drugi letnik gimnazije sem se odločila, da sama izdelam novoletne voščilnice in so natale prve in malo okorne. Leta so tekla tehnike so se izpopolnile, revija Unikat je bila moja ustvarjalna enciklopedija. Gimnazijska leta so odbrzela mimo in prišel študentski čas. Ker se mi ni uspelo vpisati na željen študij. Pristala sem  sicer na željeni, Pedagoški fakulteti v Kopru, vendar na smeri matematika - računalništvo. V času študija sem še vedno več ali manj ustvarjala le novoletne voščilnice. 
Ves čas ustvarjanja pa me je mikal scrapbooking. Fascinantno se mi je zdelo, kako imajo predvsem Američanke take lepe albume, ne klasične ampak take z napisi in oh in sploh. Dobro se spomnim dne, pisalo se je leto 2009, ko sem v Ljubljani naletela na čisto pravi scrapbook album, bil je prav betežen, ker pomoje v tisti prodajalni niso imeli pojma kaj bi z njim. Tako je nastal moj prvi scrapbook album, tako kot prve voščilnice skromen in okoren :D

Leto 2009 je bilo zame prelomno, dodobra sem odkrila Youtube in morje ustvarjalk in idej.  Voščilnice so posatajale vedno bolj "profesionalne". Sem pa tega leta, dobila idejo, da bi izdelala mini albumčke s koledarjem. Nastala je cela kolekcija, ki je romala prijateljem in znancem za novoletna darila. 
In tako so v leto 2010 začeli nastajati mini albumčki vseh oblik, velikosti in barv. 
Prelomnico v moje ustvarjanu pa je postal tale albumček. Sprožil je pravi val ustvarjanja in od leta 2009 (2010) je izpod mojih rok nastalo veliko lepih albumčkov. Koliko? Približujem se številki 300. 

Ljubezen do papirja je naredila svoje, kar je za sabo povleklo še kup drugi stvari. Za rojstni dan v letu 2010 sem si kupila Sizzix Big Shot strojček mislim, da ni potrebno da še karkoli dodam ;)
V tem času kar ustvarjam se spoznala veliko pozitivnih ustvarjalk, s katerimi se dobro razumem in med nami se je stkala taka prijateljska vez, kar me zelo veseli, saj se nanje lahko obrnem, ko se znajdem v zadregi. Saj veste več glav več ve :D

Ker tale objava postaja zeloo dolga je že skranji čas da odgovorim na naslednja vprašanja :D

1. Kaj trenutno delam?
 Trenutno sem v prvi vrsti učiteljica v osnovni šoli, šele nato sem ustvarjalka :D Poleg tega pa skušam biti še dobra hči,  sestra in prijateljica ter najboljša punca svojemu fantu ;) 

Če se pa osredotočim na ustvarjanje, sem trenutno del ekipe Mavelu .
Ustvarjam različne albume in voščilnice. Trenutno pripravljam serijo prazničnih voščilnic, pa naj bo to zaenkrat še ena mala skrivnost kaj nastaja in kako in  spodbuda, da boste spremljali moj blog :)
Blog  je še ena taka zadeva, ki sem se je lotila in jo skušam v zadnjem letu bolj aktivno in redno ustvarjat.

2. Kako se moje ustvarjalno delo razlikuje od drugih?
Mogoče se moje delo razlikuje od drugih po tem, da v določenih stvareh vidim več različnih uporabnosti.  Mogoče, da uporabnost posamezne stvari, pripomočka vidim drugače in skušam včasih iz nič naredi nekaj kar jemlje sapo.  Vse kar delam, delam s tem namenom, da osrečim tistega, ki mu je izdelek namenjen.
Vsi izdelki, ki pridejo izpod mojih rok nastanejo iz srca in je vanje vloženo veliko truda in ljubezni, čeprav se mogoče ne zdi vedno tako. 

 3. Zakaj ustvarjam?  
Ustvarjam iz prepostega razloga, ker me to osrečuje in sprošča. V času, ko ustvarjam sem sama s seboj, to je tisti čas, ko se sprostim in odmislim, vse probleme in težave.

4. Kako moj ustvarjalni proces deluje?
Zelo različno, včasih raje sedim, drugič stojim. Odvisno od razpoloženja, lahko ustvarjam na tleh ali za pisalno mizo. 
 
Običajno se vse začne pri željah naročnika ali pri trenutni inspiraciji. V veliki večini najprej izberem papir, pripravim dodatke, štampiljke, trakove ... 
Če izdelujem album si običajno vse napise, ki jih želim uporabiti najprej odtisnem in izrežem s pomočjo šablon. Potem sledi postavljanje in kobiniranje, leplenje, obračanje in ostala ustvarjalna telovadba. 
Ko je vse tako kot si želim običajno sledi lepljenje in končna obdelava izdelka. Na koncu vedno sledi fotografiranje izdelka, urejanje slik in  objava na spletu (Facebook, Mojalbum, blog). 
Če sem na volji že med samo izdelavo skušam dokumentirati tudi sam proces izdelave. 
Ko je vse to narejeno, pa ponavadi izdelek roma k naročniku ali kot darilo slavljencu. Če imam srečo lahko ujamem delček tistega presenečenja in veselja, kar na koncu odtehta in pomeni največ.
 
 Za konec pa moram nominirat 3 ustvarjalke, ki bodo prihodnji ponedeljek. 
Moja odločitev je taka, glede na to, da je veliko ustvarjalk, ki pišejo blog, pozivam vse tiste, ki ste zainteresirane, da se priključite temu špasu.
 
Do prihodnjič pa lep ustarjalni pozdrav
Vanja  

3 komentarji:

  1. :-) super, da si se odločila sodelovati, super opis :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za tole, je bilo zanimivo prebrati in ob stevilki 300 albumov ostajam odprtih ust. To je res ogromna stevilka, ki pove veliko o tem, kolico casa, truda in ustvarjalnosti je vlozenih v njih. Le tako naprej.

    OdgovoriIzbriši
  3. 300 albumov je ogromno, sploh če postavim moj bogi poizkus št.1 ob bok :). Hvala, da si se nam predstavila še v malo drugačni luči z veseljem pokukam k tebi in si pasem očke :)

    OdgovoriIzbriši